Pages Navigation Menu
You Might Be Interested In

Transmetimi i MonkeyPox nga njerëzit tek kafshët shtëpiake: çfarë të dini për rrezikun, parandalimin

Transmetimi i MonkeyPox nga njerëzit tek kafshët shtëpiake: çfarë të dini për rrezikun, parandalimin

  • Organizata Botërore e Shëndetit e quajtur shpërthimi i fundit i MonkeyPox një "emergjencë e shëndetit publik të shqetësimit ndërkombëtar".
  • Ka pasur më shumë se 40,000 raste të konfirmuara të MonkeyPox në të gjithë botën, me 12 vdekje të raportuara.
  • Deri vonë, komuniteti mjekësor besonte se Monkeypox u përhap vetëm nga kafsha në njerëz dhe njeriu tek njeriu.
  • Mjekët nga Spitali Pitié-Salpêtrière në Paris kohët e fundit raportuan rastin e parë të dyshuar të një transmetimi njerëzor-shtazor të virusit.

Nga atje, virusi transmeton nga një njeri i infektuar tek njerëzit e tjerë.

Tani një raport i ri në Lancet jep prova të rastit të parë të dyshuar të një njeriu që transmeton virusin Monkeypox në një kafshë. Mjekët nga Spitali Pitié-Salpêtrière në Paris kohët e fundit raportuan rastin e parë të një njeriu që transferonte virusin në një qen të përkëdhelur.

Simptomat e MonkeyPox dhe shpërthimi

Më 23 korrik 2022, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) shpalli shpërthimin e fundit të MonkeyPox një "Emergjencë të Shëndetit Publik të shqetësimit Ndërkombëtar (PHEIC)".

Që nga gushti, ka pasur më shumë se 40,000 raste të konfirmuara të MonkeyPox në të gjithë botën, me 12 vdekje të raportuara.

MonkeyPox është një infeksion viral në të njëjtën familje virusi si Smallpox. Simptomat e MonkeyPox mund të jenë të ngjashme me Smallpox por jo aq të rënda, duke përfshirë:

  • dhembjet e muskujve
  • Lodhja
  • Dhimbja e shpinës
  • Nyjet limfatike të fryrë

Skuqja normalisht duket e ngjashme me fshikëzat ose puçrrat dhe mund të shfaqet në zona të ndryshme të trupit.

kafshë të caktuara, përfshirë speciet e majmunëve dhe ketrave, mbajnë virusin. Një njerëzor i kafshuar ose diatea opinionet i gërvishtur nga një kafshë e infektuar mund të kontraktojë Monkeypox. Për më tepër, një njeri që ha mish të zhveshur ose një nënprodukt të një kafshe të infektuar gjithashtu mund të kontraktojë virusin.

Një njeri i infektuar transferon virusin te njerëzit e tjerë përmes kontaktit të ngushtë personal, duke përfshirë puthjen, kontaktin e zgjatur ballë për ballë dhe kontaktin seksual. Për më tepër, prekja e pëlhurave të buta flinin ose të veshur nga një person me Monkeypox mund ta transmetojë sëmundjen tek një person tjetër.

Transmetimi nga njerëzit tek kafshët shtëpiake

Sipas studimit, mjekët nga spitali Pitié-Salpêtrière raportuan dy pacientë meshkuj bashkëjetues që tregojnë simptoma të MonkeyPox, përfshirë ethet, dhimbjet e kokës dhe skuqjen.

Dymbëdhjetë ditë pas fillimit të simptomave, Greyhound Italian Mashkull i pacientit testoi pozitiv për virusin Monkeypox. Qeni gjithashtu kishte lezione të lidhura me sëmundjen. Pronarët e qenve u thanë mjekëve se flinin me qenin e tyre në të njëjtin shtrat. Mjekët raportohet se krahasuan mostrat e lezionit të lëkurës si nga qeni ashtu edhe nga pronarët e tij dhe zbuluan se ishte e njëjta tendosje virusi.

Sipas Dr. Richard Silverta, Drejtor i Programit të Asociuar të Fellowship Sëmundjeve Infektive dhe Asistent Profesor i Mjekësisë (Sëmundjet Infektive) në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai, nuk ishte për t’u habitur të dëgjoja Monkeypox mund të transmetonte te një qen. Ai nxori të njëjtat lloje të metodave të transmetimit viral njerëzor-njerëzor-të tilla si kontakti lëkurë në lëkurë ose pëlhura prekëse të veshura ose fjetur nga dikush me sëmundje-gjithashtu do të punonte me një tranzicion njerëzor-në-kafshal.

"Kështu që unë imagjinoj nëse keni pasur një lezion në dorën tuaj dhe ju përkëdhelni qenin tuaj, ju mund të infektoni teorikisht qenin në atë mënyrë," shpjegoi Dr. Silverna. "Ose nëse keni lezione në trupin tuaj, keni fjetur në një shtrat, dhe pastaj qeni gjithashtu flinte në atë shtrat, kjo do të ishte një mënyrë për të transmetuar. Dhe raporti vuri në dukje se qeni flinte në shtrat me pacientët e infektuar, në mënyrë që të ketë qenë mënyra se si qeni e kontraktoi atë. "

dhe Dr. Lori Teller, president i Shoqatës Mjekësore Veterinare Amerikane, deklaruan se kafshët shtëpiake përveç qenve gjithashtu mund të jenë të ndjeshëm për të kapur MonkeyPox nga një pronar njerëzor.

"Në kushte eksperimentale, lepujt dhe minjtë – por jo derrat dhe hamsters gini – janë gjetur të zhvillojnë shenja të Monkeypox pas ekspozimit oral dhe intranasal ndaj virusit," i tha ajo MNT. “Lepujt e rinj (10-ditor) gjithashtu duken të aftë për të transmetuar virusin tek lepujt e tjerë. Nëse macet janë të ndjeshme është e paqartë. Sidoqoftë, duke pasur parasysh provat në dispozicion në lidhje me ortopoksviruset e tjera, do të ishte e kujdesshme të supozojmë se macet mund të kapin MonkeyPox dhe, në përputhje me rrethanat, të marrin masa të përshtatshme për të parandaluar përhapjen e infeksionit ose sëmundjes. "

"Në Shtetet e Bashkuara dhe rajone të tjera jo-endemike, një shqetësim i rëndësishëm është potenciali për shpërndarjen e MonkeyPox ndaj jetës së egër nga njerëz të infektuar ose gjitarë vendas, duke theksuar rëndësinë e masave të kontrollit të infeksionit për të përmbajtur sëmundjen, ”Shtoi Dr. Teller.

Mbrojtja e njerëzve dhe kafshëve shtëpiake nga Monkeypox

Ndërsa transmetimi njerëzor-njerëzor i MonkeyPox është një gjë për t’u shqetësuar, tani njerëzit kanë një shqetësim për t’i dhënë asaj kafshëve të tyre. Canfarë mund të bëjnë njerëzit për të mbrojtur të gjithë në familjen e tyre – përfshirë kafshët shtëpiake të tyre – nëse kanë MonkeyPox?

"Unë do të zbatoja të njëjtin lloj mendimi që ne po përdorim për transmetimin njerëzor-njerëzor për transmetimin e kafshëve," detajoi Dr. Silverna. "Nëse keni MonkeyPox dhe po jetoni me njerëz të tjerë ose me krijesa të tjera si kafshët, provoni dhe izoloni një tërësi larg të tjerëve, kështu që mos ndani linens, jo për të ndarë një shtrat, madje edhe me një qen ose një mace. Unë nuk do t’i linja ata të flinin në shtratin tuaj nëse keni një infeksion aktiv MonkeyPox. "

"Larja e duarve do të jetë me të vërtetë e rëndësishme," vazhdoi ai. “Larja e rrobave veç e veç nga ato që përdoren nga familja. Dhe nëse ata do të jenë në kontakt të ngushtë duke veshur një maskë do të jetë mënyra për të mbrojtur si kafshët shtëpiake ashtu edhe familjen tuaj. "

Dr. Teller tha se shenjat fillestare të Monkeypox te kafshët janë të ngjashme me shenjat e sëmundjeve të tjera, shumë më të zakonshme, infektive. "Këto përfshijnë ethe, kollë, sy të kuqërremtë, hundë të rrjedhshme, letargji dhe oreks të ulët," shpjegoi ajo. "Nëse i vini re këto shenja në kafshën tuaj, dhe manar nuk ka pasur asnjë ekspozim të njohur ndaj dikujt me MonkeyPox, shkaku ka të ngjarë të jetë diçka tjetër. Edhe kështu, këto shenja sinjalizojnë kafshën tuaj është e sëmurë dhe duhet të shihet nga një veteriner. "

"Nëse manar juaj zhvillon të paktën dy nga këto shenja ose një skuqje të ngjashme me puçrrat ose një skuqje të ngjashme me 21 ditë pas kontaktit të mundshëm me dikë me MonkeyPox, menjëherë kontaktoni veterinerin tuaj," vazhdoi Dr. Teller. "Ata mund t’ju këshillojnë për hapat e ardhshëm, përfshirë testimin për të konfirmuar infeksionin. Mos u dorëzoni, eutanizoni ose braktisni kafshën tuaj për shkak të ekspozimit të mundshëm ndaj një personi të infektuar. "

  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
Adsense